O L Y M P I A C O S   1 9 2 5
O L Y M P I A C O S   1 9 2 5
«Η ανανέωση μου δίνει δύναμη!»

«Η ανανέωση μου δίνει δύναμη!»

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Stadio, ο ποδοσφαιριστής της ομάδας μας, Κώστας Μήτρογλου.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες επέκτεινες το συμβόλαιό σου με τον Ολυμπιακό μέχρι το 2016. Ήταν κάτι το οποίο περίμενες;

Ναι, ήταν κάτι το οποίο περίμενα. Είμαι χαρούμενος που τα πράγματα πήγαν καλά και μπορώ να συνεχίσω να φοράω τη φανέλα του Ολυμπιακού και για τα επόμενα χρόνια. Ξέρω ότι στον Ολυμπιακό με πιστεύουν, πιστεύουν στις δυνατότητές μου. Θέλω και εγώ από την πλευρά μου να τα δώσω όλα για αυτή την ομάδα, να συνεχίσω να πετυχαίνω γκολ και να έχουμε επιτυχίες. Μου δίνει δύναμη η ανανέωσή μου για να πάω ψηλά με τον Ολυμπιακό!

Εκτός από τη διοίκηση του Ολυμπιακού, η οποία το απέδειξε έμπρακτα με την επέκταση του συμβολαίου σου, σε πιστεύει πολύ και ο κόσμος της ομάδας μας. Το εισπράττεις αυτό;

Το νιώθω. Το καταλαβαίνω και είναι πολύ όμορφο. Και τις σεζόν που αγωνιζόμουν δανεικός εισέπραττα ότι ο κόσμος πιστεύει πολύ σε εμένα. Το άκουγα και ήταν κάτι που με έκανε πολύ χαρούμενο. Η πίστη αυτή του κόσμου σε μένα μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να δουλεύω ακόμη περισσότερο και πιο σκληρά για αυτή την ομάδα, ώστε να δίνω ό,τι έχω και να φτάνουμε στους στόχους μας.

Πόσο σημαντική είναι για εσένα αυτή η σχέση που έχεις αναπτύξει με την εξέδρα του Ολυμπιακού, ειδικά τη στιγμή που μπαίνεις στο γήπεδο για να αγωνιστείς;

Πιστεύω ότι για κάθε ποδοσφαιριστή είναι πολύ μεγάλο πράγμα αυτό. Να εισπράττει το χειροκρότημα του κόσμου μέσα στο γήπεδο. Να νιώθει ότι χαίρονται πραγματικά που τον βλέπουν να αγωνίζεται για την ομάδα. Έτσι είναι και για εμένα. Το απολαμβάνω ιδιαίτερα αυτό, δεν το κρύβω. Μου αρέσουν οι αντιδράσεις του κόσμου, όχι μόνο προς εμένα, αλλά και προς την ομάδα. Χαίρομαι και εγώ πάρα πολύ όταν βλέπω πολύ κόσμο στην εξέδρα, και παίρνω ώθηση με το χειροκρότημά τους να τα δώσω όλα.

Ο κόσμος του Ολυμπιακού αποτελεί σημαντικό κομμάτι για την ομάδα, αφού τόσο εντός όσο και εκτός έδρας δίνει πάντα δυναμικό «παρών». Πόσο βοηθάει εντέλει τους ποδοσφαιριστές μία «καυτή» εξέδρα;

Πάρα πολύ! Μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό που λέμε ότι ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι ο δωδέκατος παίκτης της ομάδας. Το έχουν κερδίσει αυτό οι φίλαθλοι με την παρουσία τους όλα αυτά τα χρόνια! Κάθε φορά που μπαίνουμε στο γήπεδο, εντός ή εκτός έδρας, νιώθουμε ότι ο Ολυμπιακός είναι παντού! Αυτό χάρη στην παρουσία του κόσμου, η οποία μας δίνει μεγάλη βοήθεια σε όλα τα παιχνίδια που δίνουμε.

Αρκετή συζήτηση έχει γίνει γύρω από την παρουσία σου στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού μαζί με τον Ραφίκ Τζιμπούρ, με τον οποίο όσες φορές έχετε παίξει μαζί έχετε κάνει σπουδαία πράγματα. Εσύ πώς αισθάνεσαι;

Πολύ καλά! Ο Ραφίκ έχει πει ότι του αρέσει να παίζουμε μαζί και συμφωνώ μαζί του. Και εμένα μου αρέσει πάρα πολύ να παίζω με τον Ραφίκ στην επίθεση και νομίζω ότι όντως έχουμε δείξει πολύ καλά πράγματα όσες φορές έχουμε αγωνιστεί μαζί. Από εκεί και πέρα, δεν είμαι σε θέση να κρίνω εγώ το αν θα παίζουμε μαζί, πότε θα συμβαίνει αυτό και για πόσο διάστημα. Αρμόδιος για να το κρίνει αυτό είναι μόνο ο προπονητής. Δεν είναι κλισέ αυτό που λέω. Μόνο ο προπονητής ξέρει καλύτερα από όλους τι είναι το πιο σωστό για την ομάδα. Δίνει οδηγίες και έτσι πορευόμαστε.

Τι περνάει από το μυαλό σου την ώρα που είσαι στην επίθεση και η ομάδα δημιουργεί ευκαιρία για γκολ; Τι σκέφτεσαι την ώρα που η μπάλα έρχεται σε σένα, δευτερόλεπτα πριν κάνεις την προσπάθεια για να σκοράρεις;

Δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς πολλά πράγματα εκείνη τη στιγμή. Λειτουργείς κατά βάση με το ένστικτο. Όταν είμαι επάνω στη φάση, απλά ακολουθώ το ένστικτό μου, το οποίο αναπτύσσω σιγά-σιγά ως ποδοσφαιριστής. Αν σκέφτεσαι πολλά, ίσως εντέλει να μην πράξεις κιόλας. Εκείνη τη στιγμή, δεν έχεις το περιθώριο να κάνεις μεγάλες αναλύσεις. Απλά πράττεις.

Κάποιο μεγάλο μυστικό για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ένστικτό σου εκείνη την ώρα υπάρχει;

Νομίζω πως το μεγάλο μυστικό είναι να σκέφτεσαι από πριν το πώς θα κινηθείς και τι ενέργεια θα κάνεις. Πριν φτάσει η μπάλα σε σένα. Γιατί μετά δεν έχεις χρόνο. Κλείνουν επάνω σου οι αμυντικοί και πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις κάτι για να αναπτύξεις το παιχνίδι ή να τελειώσεις τη φάση. Θεωρώ πως όλοι οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές αυτό κάνουν και αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ, για να βελτιώσω το παιχνίδι μου.

Ένα από τα προσόντα σου, το οποίο εκτιμάει ο κόσμος, είναι το γεγονός ότι βρίσκεσαι σχεδόν πάντα στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή. Πώς το αναπτύσσεις αυτό;

Και αυτό έχει να κάνει με αυτό που είπα πριν από λίγο. Το γεγονός ότι πρέπει να βλέπεις τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η ομάδα και να σκέφτεσαι πώς θα κινηθείς πριν έρθει η μπάλα στα πόδια σου. Να πας εκεί που πρέπει να πας, ώστε, αν πάρεις την μπάλα, να μπορείς να έχεις τις καλύτερες προϋποθέσεις για να κάνεις την ενέργεια που θα δημιουργήσει κίνδυνο στον αντίπαλο. Νομίζω πως αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν όλοι οι επιθετικοί.

Πόσο διαφορετική είναι η θέση του επιθετικού από τις υπόλοιπες μέσα στον αγωνιστικό χώρο;

Θα έλεγες ότι είναι πιο δύσκολη; Είναι διαφορετική, σίγουρα. Κάθε θέση μέσα στον αγωνιστικό χώρο έχει τις ιδιαιτερότητές της. Όλες οι θέσεις, όμως, είναι εξίσου δύσκολες. Όλοι οι ποδοσφαιριστές πρέπει να κάνουν καλά τη δουλειά τους, δίνοντας το 100% -και κάτι παραπάνω- στη θέση στην οποία αγωνίζονται. Μόνο έτσι προοδεύει μία ομάδα.

Αναφέρομαι στη θέση του επιθετικού γιατί οι σκόρερ είναι εκείνοι που παίρνουν όλη τη δόξα, πετυχαίνοντας τα γκολ, όμως δεν είναι μόνο αυτή η δουλειά που πρέπει να κάνετε στο γήπεδο.

Σίγουρα δεν είναι μόνο αυτή. Πρέπει να κλείνουμε τους χώρους για τον αντίπαλο. Πρέπει να πιέζουμε -η άμυνα αρχίζει από εμάς. Εξαρτάται βέβαια και το πώς παίζει μία ομάδα. Ο Ολυμπιακός, λόγου χάρη, το κάνει αυτό στο παιχνίδι του. Έχει τη διάθεση και την πρόθεση να πιέσει. Ειδικά όταν χάνουμε την μπάλα, να πρεσάρουμε γρήγορα, για να την κλέψουμε πάλι. Και αυτό αρχίζει από τον επιθετικό.

Πιάσαμε λίγο τα… προπονητικά θέματα, οπότε ήθελα να σε ρωτήσω πώς είναι αυτό το διάστημα, με τον Αντώνη Νικοπολίδη στον πάγκο.

Κοίταξε, είμαστε μία οικογένεια στον Ολυμπιακό και αυτό είναι που μετράει. Είμαστε όλοι κοντά μεταξύ μας. Ο Αντώνης Νικοπολίδης είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά την ομάδα. Μας ξέρει όλους. Το σημαντικό είναι να παραμένουμε ενωμένοι, όπως είμαστε πάντα, έτσι και τώρα, με τον Αντώνη Νικοπολίδη στον πάγκο. Και αυτό συμβαίνει! Εξίσου σημαντικό είναι το να κερδίζουμε τα παιχνίδια. Για τον κόσμο και για την ομάδα.

Τώρα υπάρχει το παιχνίδι με τον Ατρόμητο, με τα χρώματα του οποίου είχες αγωνιστεί πέρυσι ως δανεικός. Ποια είναι η εικόνα που έχεις για τον αντίπαλο της ομάδας μας;

Είναι μία καλή ομάδα. Ανέλαβε τώρα και ο Νίκος Αναστόπουλος, ο οποίος είναι ένας καλός προπονητής. Θα πρέπει να συγκεντρωθούμε, να κάνουμε αυτά που μας λέει ο προπονητής μας, για να το κερδίσουμε το ματς. Θα είναι δύσκολο, γιατί ο Ατρόμητος έχει και καλούς παίκτες.

Ξεχωρίζεις κάποιον ποδοσφαιριστή από τον Ατρόμητο;

Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποιον. Είναι το σύνολο που μετράει. Και όταν ήμουν στον Ατρόμητο ως δανεικός, όλα τα παιδιά εκεί με βοήθησαν πάρα πολύ για να επιτύχω και την επιστροφή μου στον Ολυμπιακό. Θέλω με την ευκαιρία να τους πω και ένα «ευχαριστώ».

Αυτή τη φορά επέστρεψες στον Ολυμπιακό για να μείνεις. Σε βοηθάει αυτό το γεγονός στην ψυχολογία σου και στη βελτίωση του παιχνιδιού σου;

Ναι, σίγουρα, όλα παίζουν ρόλο. Το γεγονός ότι έχω την ευκαιρία εδώ να αγωνιστώ στο Τσάμπιονς Λιγκ με βοηθάει επίσης πάρα πολύ. Ψυχολογικά και πρακτικά. Είναι άλλο πράγμα ο Ολυμπιακός. Είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα.

Μου θυμίζεις την έκφραση στο πρόσωπό σου, όταν πέτυχες το νικητήριο γκολ στο Μονπελιέ, για το Τσάμπιονς Λιγκ;

Τι σκεφτόσουν τότε; Ήμουν πάρα πολύ χαρούμενος. Ήρθε αυτό το γκολ για την ομάδα μας, κερδίσαμε και δεν γινόταν να μην ξεσπάσω. Τη χρειαζόμασταν πάρα πολύ αυτή τη νίκη, γιατί είχαμε χάσει πριν από την Άρσεναλ και τη Σάλκε, και θέλαμε αυτό το παιχνίδι να το πάρουμε οπωσδήποτε!

Προσωπικά, είσαι ικανοποιημένος από την παρουσία του Ολυμπιακού στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ;

Μπορώ να πω ότι είμαι. Αυτό που μετράει όμως περισσότερο από όλα είναι η πρόκριση. Δεν το καταφέραμε, αν και θα μπορούσαμε ενδεχομένως. Και πάλι, όμως, πήραμε εννέα βαθμούς, κάναμε καλά ματς. Φτιάχνουμε το όνομά μας στην Ευρώπη. Πάμε εκτός έδρας και κάνουμε καλά ματς. Καλή παρουσία.

Η καλή παρουσία του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ πιστεύεις ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την πορεία της ομάδας στο Γιουρόπα;

Ναι, σίγουρα, έχουμε πάρει εμπειρίες από το εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ, τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο Γιουρόπα. Μας σέβονται οι αντίπαλοί μας. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν μας φοβούνται, αλλά σίγουρα μας σέβονται. Και πάλι θα είναι δύσκολα με τη Λεβάντε, αλλά θα βάλουμε όλη μας την προσπάθεια. Τίποτα δεν είναι απίθανο. Είμαστε καλή ομάδα και ειδικά στην έδρα μας.

Ονειρεύεσαι το «κάτι παραπάνω» στην Ευρώπη με τον Ολυμπιακό;

Βέβαια, όλοι το σκεφτόμαστε. Αλλά δεν πάμε μακριά τη σκέψη μας. Θα πω κάτι που θα ακουστεί κοινότοπο: Πάμε παιχνίδι με το παιχνίδι. Δεν αφήνουμε τη σκέψη μας να φεύγει πέρα από αυτό. Αυτή τη στιγμή είμαστε συγκεντρωμένοι στον Ατρόμητο. Μετά θα δούμε τον Αστέρα Τρίπολης και στη συνέχεια έρχεται η Λεβάντε.

Αναφέροντας το ματς με τον Αστέρα, θέλω να σε ρωτήσω και για τον παράγοντα «κούραση». Υπάρχουν τρία ταξίδια «κολλητά». Σας επηρεάζει αυτό;

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να έχεις συνεχόμενα ταξίδια. Αλλά δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα με 25 εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή έτοιμοι να βοηθήσουν. Έχουμε λύσεις και, αν προκύπτει κούραση για έναν παίκτη, μπαίνει ένας άλλος στη θέση του και δίνει τον καλύτερο εαυτό του.

Επιμέλεια συνέντευξης: Θωμάς Μπίχτας

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER Όλα τα τελευταία νέα της ομάδας μας στο e-mail σας Επιθυμώ να λαμβάνω ενημερώσεις σχετικά με τα νέα του Συλλόγου, διαγωνισμούς, νέα προϊόντα και υπηρεσίες, τη διάθεση εισιτηρίων και τις προσφορές των επίσημων χορηγών και συνεργατών της ΠΑΕ Ολυμπιακός και έχω διαβάσει και αποδέχομαι τους όρους χρήσης.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies και σε ορισμένες περιπτώσεις cookies τρίτων μερών για σκοπούς μάρκετινγκ και για την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Κάνοντας κλικ στο OK ή συνεχίζοντας την περιήγησή σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε την χρήση cookies σύμφωνα με τη σχετική πολιτική μας. Δείτε την πολιτική μας για τα cookies κάνοντας κλικ εδώ.
OK