Για πρώτη φορά από την ημέρα που ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο Άχενκιρχ της Αυστρίας, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ «άνοιξε τα χαρτιά του» την Κυριακή και εξέφρασε κάποιες από τις σκέψεις του, σε μία γενική συνέντευξη προς όλους τους εκπροσώπους του Τύπου που παρακολουθούν από κοντά την προετοιμασία της ομάδας μας.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Λεονάρντο Ζαρντίμ:
«Αυτές οι τρεις πρώτες ημέρες ήταν πολύ σημαντικές για εμάς, προκειμένου να βρούμε την οργάνωση που θέλαμε μέσα στην ομάδα. Να δούμε πως θα είναι η συμπεριφορά μας μέσα στο γήπεδο και την προπόνηση. Είναι πολύ σημαντικό να γνωριστούμε όλοι καλά, γιατί στο μέλλον θα δουλέψουμε καλύτερα ομαδικά έτσι.
Σε αυτό το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας είναι πολύ σημαντικό να βελτιωθεί η φυσική κατάσταση των παικτών μας, αλλά και η τεχνική τους. Και φυσικά είναι πολύ σημαντικά αυτά τα δύο φιλικά που θα παίξουμε στο τέλος του πρώτου σταδίου της προετοιμασίας, για να έχουμε μία καλύτερη εικόνα από όλους τους παίκτες μας και από αυτά που θέλουμε. Στο τέλος, θα δούμε πως ήταν αυτό το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας και θα πάρουμε κάποιες αποφάσεις».
Για το υλικό του Ολυμπιακού: «Είναι δύσκολο να πει κανείς μετά από τρεις μέρες μόνο μία ειλικρινή άποψη για το πώς είναι το επίπεδο της ομάδας. Εγώ τώρα δουλεύω για να βελτιωθούν στη φυσική κατάστασή τους και στο τέλος του πρώτου σταδίου θα έχουν τη δυνατότητα να δείξουν πως είναι όλοι οι παίκτες, σε τι επίπεδο βρίσκονται. Τότε θα έχω τη δυνατότητα να πάρω μία απόφαση».
Για τον τρόπο που δουλεύει στις προπονήσεις ο ίδιος: «Εγώ πάντα δουλεύω το κομμάτι της φυσικής κατάστασης μαζί με εκείνο της τακτικής και της τεχνικής. Για εμένα δεν υπάρχουν ξεχωριστοί τομείς στους οποίους δουλεύεις. Πρέπει αυτές οι δουλειές να γίνονται μαζί, αν και πιστεύω ότι από αυτές τις ασκήσεις που κάναμε έως τώρα, ένα μεγάλο κομμάτι ήταν φυσική κατάσταση».
Για το χρονικό περιθώριο μέχρι τα πρώτα του συμπεράσματα: «Νομίζω πως τα δύο φιλικά παιχνίδια που θα δώσουμε κατά την παραμονή μας εδώ, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να έχω μία πρώτη εικόνα της ομάδας».
Για την παρουσία του Νίκολα Γκουλάν: «Πιστεύω πως στο τέλος του πρώτου σταδίου της προετοιμασίας μπορώ να έχω μία εικόνα του ποδοσφαιριστή και να πάρω μία απόφαση σχετικά με εκείνον. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι σε αυτό το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας, εμείς βλέπουμε τους παίκτες που ήδη έχουμε. Μετά θα έρθουν και οι διεθνείς, θα τους δούμε και εκείνους και από εκεί και πέρα θα κρίνουμε και τι μεταγραφές χρειάζεται να κάνει η ομάδα μας».
Ερωτηθείς, εν συνεχεία, για το γεγονός ότι όταν προπονούσε την Τσάβες είχε δείξει στους παίκτες το έργο «300» για να τους «ενώσει» και αν σκέφτεται να κάνει κάτι ανάλογο στον Ολυμπιακό, σημείωσε: «Είναι αλήθεια, έγινε αυτό πριν 5 χρόνια, όταν ήμουν στην Τσάβες. Το έκανα γιατί ήταν μία ομάδα η οποία δεν ήταν καθόλου ενωμένη και ήθελα να τους δείξω πως είναι η ιδέα μου για μία ομάδα. Όλοι μαζί. Όλοι για έναν και ένας για όλους. Όλες οι ομάδες βέβαια είναι διαφορετικές. Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουμε αυτό το πράγμα. Ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να δουλέψουμε σαν να είμαστε ένα».
Για το σύστημα που προτιμά και σκέφτεται να χρησιμοποιήσει στον Ολυμπιακό: «Μου αρέσει το 4-3-3. Νομίζω όμως ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τους παίκτες μας και τις ικανότητές τους στο έπακρο. Με αυτή την προοπτική, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το σύστημα μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με το τι παίκτες έχουμε και τι μπορούν να κάνουν καλύτερο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλω το “τρίγωνο” στο κέντρο να είναι δυναμικό. Το αν θα είναι δύο αμυντικοί χαφ ή αν ο ένας θα βγαίνει πιο μπροστά, θα το βλέπουμε. Δεν θέλω να είναι σταθεροί οι παίκτες μου στο κέντρο. Μπορεί να είναι δύο αμυντικογενείς, ή ο ένας να βγαίνει πιο μπροστά. Θέλω το τρίγωνο στα χαφ να είναι δυναμικό».
Για τον τρόπο που προτιμά να παίζει η ομάδα: «Επειδή συνήθως η ομάδα που αμύνεται απέναντι σε μία επιθετική ομάδα κλείνει τον άξονά της και παίζει γενικότερα πολύ κλειστά στο κέντρο, προτιμώ να ανοίγεται το παιχνίδι μας στα άκρα».
Για το αν προτιμά να κερδίζει με «1-0» ή με «4-3»: «Προτιμώ να κερδίζουμε. Απλά».
Για το τι σκέφτεται για την άμυνα του Ολυμπιακού: «Στο κέντρο της άμυνας μας λείπουν σημαντικοί παίκτες τώρα, όπως ο Αβραάμ, ο Μαρκάνο, ο Μέλμπεργκ. Όπως και στα χαφ, όπου δεν υπάρχουν πλέον ο Ορμπάιθ και ο Μακούν. Σίγουρα στο κέντρο της άμυνας θα πρέπει να ψάξουμε κάποιον παίκτη. Εάν είναι δυνατό να παίζω στην άμυνα με έναν αριστεροπόδαρο στόπερ και έναν δεξιοπόδαρο, είναι καλύτερο, γιατί μπορεί να παίξει καλύτερα την μπάλα μπροστά και προς τα άκρα. Ο αριστεροπόδαρος είναι πιο εύκολο να παίξει γρήγορα την μπάλα προς το αριστερό άκρο, λόγου χάρη. Και ο δεξιοπόδαρος αντίστοιχα».
Για τον αριθμό των παικτών στο ρόστερ: «Σίγουρα δεν μπορούν να μείνουν όλοι οι παίκτες. Εμείς θέλουμε μία ισορροπημένη ομάδα και μία καλή ομάδα. Γι’ αυτό χρειάζεται να μην είναι πολλοί οι παίκτες που έχουμε στη διάθεσή μας. Είναι όμως νωρίς ακόμη να συζητήσουμε για αυτό το θέμα. Θέλουμε να δούμε ακριβώς τι υπάρχει στο ρόστερ μας και μετά να αποφασίσουμε». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην προοπτική ο Ολυμπιακός να έχει δύο ισάξιους ποδοσσφαιριστές σε κάθε θέση, λέγοντας: «Σίγουρα πρέπει να έχουμε περισσότερες από μία λύσεις σε κάθε θέση. Στο ποδόσφαιρο, ως γνωστόν, υπάρχουν απρόοπτα, όπως τραυματισμοί. Οπότε πρέπει να είμαστε καλυμμένοι σε κάθε θέση».
Για την υπεροπλία στην επίθεση και το που σκέφτεται να χρησιμοποιεί τον Μιραλάς: «Θα χρησιμοποιήσω τον Μιραλάς σύμφωνα με αυτά που χρειάζεται η ομάδα. Έχω δει παιχνίδια του Κέβιν στα οποία αγωνίστηκε αριστερά και ήταν πολύ καλός, ενώ έχω δει και παιχνίδια του Κέβιν που αγωνίστηκε στην κορυφή της επίθεσης, όπως στο Champions League, όπου και πάλι ήταν πολύ καλός».
Για το ομαδικό παιχνίδι και τις ατομικές ενέργειες: «Μου αρέσει πολύ η ομαδική δουλειά. Να παίζουμε ομαδικά. Μέσα σε αυτό όμως, υπάρχουν και οι προσωπικές ενέργειες. Οι ατομικές προσπάθειες. Το πιο σημαντικό όμως είναι να δουλέψουμε σαν μία ομάδα, σαν Ολυμπιακός. Όσο πιο κοντά είμαστε στην επίθεση, μπορούμε να δουλέψουμε και ατομικά. Ωστόσο, όσο πλησιάζουμε προς την άμυνα, πιο κοντά στο δικό μας τέρμα, δηλαδή, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε και να αποφύγουμε τις ατομικές ενέργειες».
Για την αγάπη του κόσμου του Ολυμπιακού προς την ομάδα: «Το περίμενα. Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Και όπως συμβαίνει με όλες τις κορυφαίες ομάδες σε κάθε χώρα, στην Ευρώπη, έτσι γίνεται και με τον Ολυμπιακό. Όπου ταξιδεύουν, έχουν πάντα μαζί κόσμο στο πλευρό τους».
Ο Παρ Ζέτερμπεργκ είχε πει κάποτε ότι «αν πετύχεις στον Ολυμπιακό, μπορείς να πετύχεις παντού». Με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα με απαιτήσεις για νίκες και καλή μπάλα, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ επεσήμανε: «Σίγουρα για εμένα αυτό είναι ένα σημαντικό κίνητρο. Για κάθε επαγγελματία που δουλεύει στο ποδόσφαιρο. Σε όλο τον κόσμο αρέσει αυτό. Να κερδίζεις, αλλά και ταυτόχρονα να παίζεις και καλή μπάλα. Οπότε αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό και στην απόφαση που πήρα να έρθω στον Ολυμπιακό».
Για τη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού: «Πιστεύω ότι μπορεί να χρειαστούμε έναν παίκτη εκεί. Θα το δούμε. Μην ξεχνάμε ότι δεν έχουμε στη διάθεσή μας τον Μακούν και τον Ορμπάιθ, οπότε θα δούμε αν θα χρειαστούμε έναν παίκτη εκεί».
Για τους στόχους του και το όνειρό του με τον Ολυμπιακό: «Θέλω να κερδίζω. Να κερδίζω και να πάρω το πρωτάθλημα, το Κύπελλο και φυσικά να περάσουμε τη φάση των ομίλων στο Champions League. Αυτό είναι το μεγαλύτερο όνειρο που έχω αυτή τη στιγμή για την καριέρα μου».
Για τους τερματοφύλακες και αν αρχίζουν όλοι από «μηδενική βάση» πριν κριθούν από τον ίδιο: «Όχι μόνο οι τερματοφύλακες. Όλοι οι παίκτες αρχίζουν από το “μηδέν” εδώ που είμαστε. Για εμένα είναι όλοι στο ίδιο επίπεδο και θα παίξουν εντέλει οι ποδοσφαιριστές που μπορούν να δώσουν μία καλύτερη εικόνα στον Ολυμπιακό».
Για το αν έχει ξεχωρίσει κάποιον ηγέτη στον Ολυμπιακό: «Επειδή λείπουν σημαντικοί ποδοσφαιριστές, αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιώ εκείνους που έχουν περισσότερη εμπειρία για να είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στον προπονητή και στους υπόλοιπους παίκτες. Αλλά οι αρχηγοί του Ολυμπιακού που ήταν και πέρυσι ήταν πολύ σημαντικοί και θα πρέπει να περιμένω να έρθουν».
Για το αν έχει εικόνα για τους αντιπάλους του Ολυμπιακού: «Αυτή τη στιγμή για εμένα το πιο σημαντικό είναι ο Ολυμπιακός. Να έχω μία εικόνα καλή του Ολυμπιακού και μετά θα έχω χρόνο να δω και τις υπόλοιπες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος. Προς το παρόν, όμως, θέλω να αφοσιωθώ στην ομάδα μου». Είπε, παράλληλα, ότι δεν έχει μιλήσει με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα, όμως το “μήνυμα” που έστειλε στον συμπατριώτη του είναι πως «εμείς θα κερδίζουμε πάντα».
Για τις μεταγραφές εν γένει: «Δεν είπα ότι απαραιτήτως χρειαζόμαστε παίκτες. Είπα ότι θα δούμε το ρόστερ μας και αν θα χρειαστούμε παίκτες, αφού από πέρυσι έφυγαν κάποιοι από τους παίκτες που είχαμε. Και εντέλει, εάν μπορούμε να καλύψουμε αυτά που χρειαζόμαστε με παίκτες που έχουμε ήδη στο ρόστερ, γιατί να αγοράσουμε άλλους;»…
Κλείνοντας, ο Πορτογάλος τεχνικός έστειλε και ένα μήνυμα προς τους ποδοσφαιριστές του: «Θα ήθελα παράλληλα να στείλω ένα μήνυμα προς τους παίκτες μας. Είναι μεγάλη η προσπάθεια που κάνουν σε αυτό το στάδιο της προετοιμασίας να καταλάβουν τη μεθοδολογία της προπόνησης που κάνω και πραγματικά μέχρι στιγμής κάνουν πολύ καλή δουλειά».
Για να δείτε σε βίντεο τις δηλώσεις του Λεονάρντο Ζαρντίμ, πατήστε ΕΔΩ.